
Hozzvalk:
Tszthoz:
5 db tojs
20 dkg liszt
25 dkg cukor
1 csomag vanlis cukor
1 csomag stpor
3 evkanl tolaj
5 evkanl vz
Krm:
3 csomag vanlis pudingpor
9 dl tej
15 dkg cukor
1 liter Hulala tejsznhab
porcukor
zselatin fix
1 narancs reszelt hja
1 narancs leve
10 dkg mazsola
1 dl cherry
1 1 narancsl
Dszts:
2-5 dl Hulala tejsznhab
1 csomag mandula
1 narancs
10 dkg tcsokold
Fztt vajas krm az ostyalap al:
20 dkg vaj
2 db tojs
25 dkg kristlycukor
2 db tojssrgja
Elkszts:
1. Mly tlban vagy habstben a tojsokat a cukorral gz fltt addig verjk, amg a krm kzepesen sr lesz. Tl ne fzzk, mert kicukrosodik. A gzrl levve kihtjk.
2. A vajat habosra keverjk, hozzadjuk a tojskrmet, jl kidolgozzuk. zls szerint zesthetjk vanlival, gymlcslekvrral, csokoldval, mandulval, dival, mogyorval, trt grillzzsal.
Ez a krm 1 torta bevonshoz elegend.
Elkszts:
A mazsolt felfzzk a cherryben s a narancslben, amg meg nem duzzadnak a szemek, majd leszrjk, s flre tesszk.
A recept 28 cm-es tortaformhoz val. Elksztjk a pisktt.
Sztvlasztjuk a tojsokat. A srgjhoz hozzadjuk a cukrot, s a vanlis cukrot.
A lisztbe belekeverjk a stport.
Majd felverjk a tojsfehrjt kemny habb.
Ezutn jl sszekeverjk a tojssrgjt a cukrokkal s hozzadjuk a vizet s az olajat.
Ebbe a tojsos keverkbe felvltva tesszk bele a lisztet s a kemny habot.
vatosan keverjk, hogy a hab ne essen ssze, gy egy nagyon laza tsztt kapunk.
A tortaforma als lapjra stpaprt tesznk, s gy kapcsoljuk r a karimt, a felesleget, pedig krben levgjuk.
Az oldalt nem kell kikenni, majd ha megslt a tszta, akkor krbe el lehet vlasztani kssel a karimtl.
A tsztt elmelegtett stben 150 fokon, kb. egy rt, stjk.
Ha megslt megvrjuk, mg kihl, majd hrom rszre vgjuk.
Amg a tszta sl elkszthetjk a krmet.
Krm: A pudingporbl, a tejbl s a cukorbl pudingot ksztnk, s kihlsig kevergetjk.
Felverjk a tejsznhabot kemny habb, kzben belentjk a hidegen is hasznlhat zselatin fixet, hogy majd a krm kicsit megszilrduljon.
A reszelt narancshjat, a narancslevet s a mazsolt belekeverjk a kihlt pudingba, majd robotgppel hozzkeverjk a tejsznhabot.
Megkstoljuk a krmet, s ha szksg tesznk bele mg porcukrot.
A kihlt tortalap als rszt egy tnyrra tesszk, rrakjuk a tortaforma karimjt s rkenjk a krm felt.
Majd a kvetkez lapot is rtesszk, amit megkennk a maradk krmmel, betakarjuk az utols lappal. Az egsz tetejre tesznk egy tnyrt, vagy valami slyt, ami kicsit lenyomja az egszet, letakarjuk s betesszk a htbe egy jszakra szilrdulni, s msnap dsztjk.
A dsztshez felverjk a tejsznhab egy rszt s bekenjk vele a tortt krbe.
Dszt lappal krbehzzuk a szlt.
A maradk tejsznhabbal kidsztjk a torta tetejt.
Dekorljuk naranccsal s csokold dszekkel, melyeket sajt magunk is elkszthetnk, de a nagyobb szupermarketekben is megvsrolhatjuk.
A dszek elksztshez gz fltt felolvasztjuk a csokoldt, majd kihlsig kevergetjk, s egy zacskba tltjk.
Kivgjuk a sarkt nagyon picit, s aluflira mintkat rajzolunk vele. A csoki megszilrdul jl, ha egy napot hagyunk szobahmrskleten, msnap knnyen le tudjuk szedni.
Ezt a stemnyt citromos vltozatban is el lehet kszteni, s ha nem
szeretnnk tortt kszteni, akkor tepsiben is elkszthet (20x32 cm-esben stttem), azzal a klnbsggel, hogy a kihlt pisktt csak ktfel vgjuk.
A krm felt a lapok kz, msikfelt pedig a msodik lap tetejre tesszk.
A tetejt tejsznhabbal s citrommal vagy naranccsal dsztjk s az olvasztott csokoldt, rcsurgatjuk.
Ez a vltozat egy nap alatt elkszthet s msnap nagyon szpen felszeletelhet.
|