Hozzávalók:
Tésztához:
5 db tojás
20 dkg liszt
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
3 evőkanál étolaj
5 evőkanál víz
Krém:
3 csomag vaníliás pudingpor
9 dl tej
15 dkg cukor
1 liter Hulala tejszínhab
porcukor
zselatin fix
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
10 dkg mazsola
1 dl cherry
1 1 narancslé
Díszítés:
2-5 dl Hulala tejszínhab
1 csomag mandula
1 narancs
10 dkg étcsokoládé
Főzött vajas krém az ostyalap alá:
20 dkg vaj
2 db tojás
25 dkg kristálycukor
2 db tojássárgája
Elkészítés:
1. Mély tálban vagy habüstben a tojásokat a cukorral gőz fölött addig verjük, amíg a krém közepesen sűrű lesz. Túl ne főzzük, mert kicukrosodik. A gőzről levéve kihűtjük.
2. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojáskrémet, jól kidolgozzuk. Ízlés szerint ízesíthetjük vaníliával, gyümölcslekvárral, csokoládéval, mandulával, dióval, mogyoróval, tört grillázzsal.
Ez a krém 1 torta bevonásához elegendő.
Elkészítés:
A mazsolát felfőzzük a cherryben és a narancslében, amíg meg nem duzzadnak a szemek, majd leszűrjük, és félre tesszük.
A recept 28 cm-es tortaformához való. Elkészítjük a piskótát.
Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, és a vaníliás cukrot.
A lisztbe belekeverjük a sütőport.
Majd felverjük a tojásfehérjét kemény habbá.
Ezután jól összekeverjük a tojássárgáját a cukrokkal és hozzáadjuk a vizet és az olajat.
Ebbe a tojásos keverékbe felváltva tesszük bele a lisztet és a kemény habot.
Óvatosan keverjük, hogy a hab ne essen össze, így egy nagyon laza tésztát kapunk.
A tortaforma alsó lapjára sütőpapírt teszünk, és így kapcsoljuk rá a karimát, a felesleget, pedig körben levágjuk.
Az oldalát nem kell kikenni, majd ha megsült a tészta, akkor körbe el lehet választani késsel a karimától.
A tésztát előmelegített sütőben 150 fokon, kb. egy órát, sütjük.
Ha megsült megvárjuk, még kihűl, majd három részre vágjuk.
Amíg a tészta sül elkészíthetjük a krémet.
Krém: A pudingporból, a tejből és a cukorból pudingot készítünk, és kihűlésig kevergetjük.
Felverjük a tejszínhabot kemény habbá, közben beleöntjük a hidegen is használható zselatin fixet, hogy majd a krém kicsit megszilárduljon.
A reszelt narancshéjat, a narancslevet és a mazsolát belekeverjük a kihűlt pudingba, majd robotgéppel hozzákeverjük a tejszínhabot.
Megkóstoljuk a krémet, és ha szükség teszünk bele még porcukrot.
A kihűlt tortalap alsó részét egy tányérra tesszük, rárakjuk a tortaforma karimáját és rákenjük a krém felét.
Majd a következő lapot is rátesszük, amit megkenünk a maradék krémmel, betakarjuk az utolsó lappal. Az egész tetejére teszünk egy tányért, vagy valami súlyt, ami kicsit lenyomja az egészet, letakarjuk és betesszük a hűtőbe egy éjszakára szilárdulni, és másnap díszítjük.
A díszítéshez felverjük a tejszínhab egy részét és bekenjük vele a tortát körbe.
Díszítő lappal körbehúzzuk a szélét.
A maradék tejszínhabbal kidíszítjük a torta tetejét.
Dekoráljuk naranccsal és csokoládé díszekkel, melyeket saját magunk is elkészíthetünk, de a nagyobb szupermarketekben is megvásárolhatjuk.
A díszek elkészítéséhez gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd kihűlésig kevergetjük, és egy zacskóba töltjük.
Kivágjuk a sarkát nagyon picit, és alufóliára mintákat rajzolunk vele. A csoki megszilárdul jól, ha egy napot hagyunk szobahőmérsékleten, másnap könnyen le tudjuk szedni.
Ezt a süteményt citromos változatban is el lehet készíteni, és ha nem
szeretnénk tortát készíteni, akkor tepsiben is elkészíthető (20x32 cm-esben sütöttem), azzal a különbséggel, hogy a kihűlt piskótát csak kétfelé vágjuk.
A krém felét a lapok közé, másikfelét pedig a második lap tetejére tesszük.
A tetejét tejszínhabbal és citrommal vagy naranccsal díszítjük és az olvasztott csokoládét, rácsurgatjuk.
Ez a változat egy nap alatt elkészíthető és másnap nagyon szépen felszeletelhető.
|