Hozzávalók:
Piskótához:
- 3 db tojás
- 150 g cukor
- 262 g liszt (ebből 3 ek. Kakaó)
- 1,2 dl tej
- 1,2 dl olaj
- 9 g sütőpor (3/4 csomag)
- 60 g cukor a tojáshabhoz
Krémhez:
- 4 dl habtejszín
- 250 g tejcsokoládé
- 2 csomag habfixáló
Vajas krémhez a fondant alá:
- 250 g margarin
- 200 g porcukor
- 1 ek. Kakaópor (cukrozatlan)
Fondanthoz:
- 1 ek. zselatin
- 6 ek. víz
- 1 ek margarin vagy vaj
- 2 ek méz
- Porcukor, amennyit felvesz (nekem kb. 700 g)
Elkészítés:
- A krémhez a tejszínt felmelegítjük (nem kell forralni) annyira, hogy a beleaprított csoki elolvadjon. A krémet félretesszük hűlni, majd hűtőben teljesen lehűtjük. 1-2 óra elegendő, de az sem baj, ha egy éjszakát állni hagyjuk.
- A cukrot kimérjük, keverőtálba tesszük, ráöntjük az olajat és a tejet. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a tejes tálba tesszük, a fehérjét felverjük egy csipet sóval, és amikor már elég kemény a hab, a cukrot is hozzáadjuk, és ezzel verjük teljesen keményre.
A kakaót, lisztet és sütőport elkeverjük, majd az összedolgozott tejes keverékhez adjuk apránként. Az így elkészült alapba óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. Nem kell vele olyan óvatosan bánni, mint a piskótával, de azért nem keverjük agyon.
A kerek kapcsos formánk alját sütőpapírral béleljük, a másikat kikenjük vajjal, és egy kevés liszttel meghintjük.
Elosztjuk a tésztánkat a két formában úgy, hogy kb. 3/4 -ig legyenek.
175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Még melegen kivesszük a formákból, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémet 10 mp-ig verjük, majd hozzá adjuk a habfixálót, és így verjük kemény habbá.
A már hideg piskótákat 2-3 részre vágjuk, közepüket pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és megtöltjük a krémmel. Hűtőben hagyjuk dermedni, ameddig a vajas krémet kikeverjük.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a kakaóval, majd ezzel vonjuk be a torta külsejét. Beleállítjuk a frissen tartó fóliába csomagolt barbinkat, a torta közepébe. Éjszakára hűtőbe tesszük.
Érdemes a fondantot is elkészíteni előző nap (amikor a torta alapját készítjük), mert jó, ha egy éjszakát az is tud pihenni.
Fondant készítése:
Először szitáljuk át a porcukrot, kezdjünk 500 grammal. A közepébe mélyedést készítünk. A zselatint keverjük el a vízzel, és vízgőz fölött melegítsük fel. Ha már jó forró, keverjük bele a margarint és a mézet is. Ha minden teljesen felolvadt, az egészet a porcukorban kialakított mélyedésbe öntjük. Kanál segítségével keverjük, ameddig tudjuk, utána a kezünkkel gyúrjuk. Folyamatosan adjuk hozzá a porcukrot, ameddig már ne ragad a tálhoz és a kezünkhöz.
Ne törekedjünk arra, hogy egyáltalán ne ragadjon, hagyhatjuk jó lágyra. Színezni ilyenkor lehet. Utána zacskóba tesszük vagy frissen-tartó fóliába és betesszük a hűtőbe felhasználásig.
2. nap
A fondantot, amikor elővettem elég keménynek találtam ezért egy kis vajat gyúrtam még bele, úgy hogy a kezemet vajaztam be, és úgy dolgoztam bele. Szépen nyújtható lett.
Bevonom és díszítem a babát.
|