
Hozzvalk:
-
15 dkg liszt
-
6 dkg kakapor
-
1/2 csomag stpor
-
20 dkg kristlycukor
-
1/2 teskanl gymbrpor (elhagyhat)
-
1/2 teskanl vanliarlemny vagy 1 vanliard kikapart belseje
-
csipet s
-
6 dkg vaj
-
2 db tojs
-
kb. 1 dl tej (amennyit felvesz)
Hempergetshez:
Elkszts:
A szraz hozzvalkat, a lisztet, a kakaport, a cukrot, a stport, a gymbrport, a vanliarlemnyt, a csipet st s a stport sszekeverjk. Belemorzsoljuk a hideg, felkockzott vajat, vgl pedig a kt felvert tojst s annyi tejet adagolunk hozz, hogy sszelljon. Aluflival letakarjuk vagy (n gy szoktam) 3-4 rszre osztjuk s vkony hengereket formzunk belle amiket folpackba csomagolunk s fl rra htbe tesszk.

Ha hengert formztunk, csak fel kell szeleteljk, amit knnyebben meg tudunk formzni.
Di nagysg golykat formzunk a tsztbl, amelyeket j alaposan megforgatunk porcukorban.

Stpaprral blelt tepsibe pakoljuk a porcukros golykat, j tvol egymstl. Egy szabvny tepsibe 12 keksz kerljn csak, s 175 fokra elmelegtett stben 10-12 perc alatt megstjk.

Ne hasznljunk lgkeverst, mert kiszrtja a tsztt.A stben a tszta felveszi a kekszformt, s szpen megrepedezik. n rcsra szoktam kivenni, ezen szoktam hagyni kihteni. Amikor kiveszem a stbl, a keksz nagyon puha, de amikor kihl, ropogs lesz a klseje, a belseje pedig durvn kakas!
Trolni lgmentesen zrd dobozban clszer, mr ahol nem fogy el egy nap alatt. :)
|