Hozzávalók:
-
15 dkg liszt
-
6 dkg kakaópor
-
1/2 csomag sütőpor
-
20 dkg kristálycukor
-
1/2 teáskanál gyömbérpor (elhagyható)
-
1/2 teáskanál vaníliaőrlemény vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
-
csipet só
-
6 dkg vaj
-
2 db tojás
-
kb. 1 dl tej (amennyit felvesz)
Hempergetéshez:
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, a gyömbérport, a vaníliaőrleményt, a csipet sót és a sütőport összekeverjük. Belemorzsoljuk a hideg, felkockázott vajat, végül pedig a két felvert tojást és annyi tejet adagolunk hozzá, hogy összeálljon. Alufóliával letakarjuk vagy (én így szoktam) 3-4 részre osztjuk és vékony hengereket formázunk belőle amiket folpackba csomagolunk és fél órára hűtőbe tesszük.
Ha hengert formáztunk, csak fel kell szeleteljük, amit könnyebben meg tudunk formázni.
Dió nagyságú golyókat formázunk a tésztából, amelyeket jó alaposan megforgatunk porcukorban.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk a porcukros golyókat, jó távol egymástól. Egy szabvány tepsibe 12 keksz kerüljön csak, és 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Ne használjunk légkeverést, mert kiszárítja a tésztát.A sütőben a tészta felveszi a kekszformát, és szépen megrepedezik. Én rácsra szoktam kivenni, ezen szoktam hagyni kihűteni. Amikor kiveszem a sütőből, a keksz nagyon puha, de amikor kihűl, ropogós lesz a külseje, a belseje pedig durván kakaós!
Tárolni légmentesen záródó dobozban célszerű, már ahol nem fogy el egy nap alatt. :)
|