Hozzávalók:
-
2 liter víz
-
15-20 db bodzavirág
-
2 db egész citrom
-
2 kg cukor (vagy 1,8 kg fruktóz)
-
5 dkg citromsav
Elkészítés:
A bodzát próbáljuk meg olyan helyről beszerezni, ahol nem út mellett van a bokor. Mindig nézzük meg, hogy egészséges virágokat szedjünk, lehetőleg ne eső után. Soha nem mosom le a virágot. Hiszen a virágport, ami a lényeg kimosnánk belőle.
A vízhez adjuk a felkarikázott citromot és a bodzavirágot. Vékony anyaggal letakarjuk és hűvös helyen 2 napig, állni hagyjuk.
Leszűrjük, majd feltesszük főni, a cukorral és a citromsavval együtt.
Akkor van készen, ha a szörp kitisztult, eltűnik róla a hab.
Ha készen van, tisztára mosott üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (1-2 nap).
Száraz dunszt:
Én mindig a fonott kosaramat szoktam pokróccal kibélelni, de attól függ, milyen mennyiséget akarunk dunsztolni. Egyszerűen csak tegyük a forró üvegeket pléd, vagy törölközők közé. Lényeg, hogy minél lassabban tudjon hűlni.
|