Hozzvalk:
-
2 liter vz
-
15-20 db bodzavirg
-
2 db egsz citrom
-
2 kg cukor (vagy 1,8 kg fruktz)
-
5 dkg citromsav
Elkszts:
A bodzt prbljuk meg olyan helyrl beszerezni, ahol nem t mellett van a bokor. Mindig nzzk meg, hogy egszsges virgokat szedjnk, lehetleg ne es utn. Soha nem mosom le a virgot. Hiszen a virgport, ami a lnyeg kimosnnk belle.
A vzhez adjuk a felkarikzott citromot s a bodzavirgot. Vkony anyaggal letakarjuk s hvs helyen 2 napig, llni hagyjuk.
Leszrjk, majd feltesszk fni, a cukorral s a citromsavval egytt.
Akkor van kszen, ha a szrp kitisztult, eltnik rla a hab.
Ha kszen van, tisztra mosott vegekbe tltjk, lezrjuk, majd szraz dunsztban hagyjuk kihlni (1-2 nap).
Szraz dunszt:
n mindig a fonott kosaramat szoktam pokrccal kiblelni, de attl fgg, milyen mennyisget akarunk dunsztolni. Egyszeren csak tegyk a forr vegeket pld, vagy trlkzk kz. Lnyeg, hogy minl lassabban tudjon hlni.
|