A recept hozzávalói 6személyre:
-
50 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
10 dkg vaj
-
1 dl étolaj
-
2 dkg élesztő
-
3 dl tej
-
4 evőkanál kristálycukor
-
2 kávéskanál só
A töltelékhez:
-
15 dkg vaj + 2 dkg
-
15 dkg cukor
-
4 teáskanál fahéj
Elkészítés
Az élesztőt meleg tejjel, pici cukorral felfuttatom. Ez alatt a lisztet elkeverem a sóval, cukorral. A vajat felolvasztom. A meleg tejben elkeverem a tojást egy habverővel, majd hozzákeverem az olvasztott vajat. A tejes keveréket és a felfuttatott élesztőt az egy deci olajjal a liszthez keverem, majd a tésztát addig dagasztom, amíg fényes kis labdát nem kapok, ami szépen, könnyedén elválik az edény falától. A tészta készíthető kenyérsütőben is, ilyenkor a nedves hozzávalók kerülnek alulra, rá a száraz hozzávalók. A kenyérsütő 1,5 órás dagasztó programját használjuk. (ez esetben nem kell tovább keleszteni)
Ezt követően egy órát kelesztem a tésztát, majd lisztezett deszkán átgyúrom, és fél centis vastagra nyújtom.
A töltelékhez a vajat megolvasztom, összekeverem a cukorral és a fahéjjal. Két evőkanálnyi masszát félreteszek belőle, majd a tölteléket a kinyújtott tésztára kenem. A tésztát feltekerem, és egy - másfél centis darabokat vágok belőle. Kb. 18 darab csiga lesz.
A félretett két kanál tölteléket összekeverem 2 dkg olvasztott vajjal, majd ezt a masszát a tepsiben lévő csigákra csurgatom.
A tésztát hagyom még bő fél órát kelni, majd 200 fokra előmelegített sütőbe teszem (alsó-felső sütésre). Kb. 20 - 25 perc alatt sül meg. Jó étvágyat! Garantáltan másnap is puha marad, feltéve, ha marad! :-)
|