
Hozzvalk:
Piskthoz:
- 3 db tojs
- 150 g cukor
- 262 g liszt (ebbl 3 ek. Kaka)
- 1,2 dl tej
- 1,2 dl olaj
- 9 g stpor (3/4 csomag)
- 60 g cukor a tojshabhoz
Krmhez:
- 4 dl habtejszn
- 250 g tejcsokold
- 2 csomag habfixl
Vajas krmhez a fondant al:
- 250 g margarin
- 200 g porcukor
- 1 ek. Kakapor (cukrozatlan)
Fondanthoz:
- 1 ek. zselatin
- 6 ek. vz
- 1 ek margarin vagy vaj
- 2 ek mz
- Porcukor, amennyit felvesz (nekem kb. 700 g)
Elkszts:
- A krmhez a tejsznt felmelegtjk (nem kell forralni) annyira, hogy a beleaprtott csoki elolvadjon. A krmet flretesszk hlni, majd htben teljesen lehtjk. 1-2 ra elegend, de az sem baj, ha egy jszakt llni hagyjuk.
- A cukrot kimrjk, kevertlba tesszk, rntjk az olajat s a tejet. A tojsokat sztvlasztjuk, a srgjt a tejes tlba tesszk, a fehrjt felverjk egy csipet sval, s amikor mr elg kemny a hab, a cukrot is hozzadjuk, s ezzel verjk teljesen kemnyre.

A kakat, lisztet s stport elkeverjk, majd az sszedolgozott tejes keverkhez adjuk aprnknt. Az gy elkszlt alapba vatosan beleforgatjuk a tojsfehrje habot. Nem kell vele olyan vatosan bnni, mint a pisktval, de azrt nem keverjk agyon.
A kerek kapcsos formnk aljt stpaprral bleljk, a msikat kikenjk vajjal, s egy kevs liszttel meghintjk.

Elosztjuk a tsztnkat a kt formban gy, hogy kb. 3/4 -ig legyenek.
175 fokra elmelegtett stben 35-40 percig stjk. Mg melegen kivesszk a formkbl, s rcson hagyjuk teljesen kihlni.
A krmet 10 mp-ig verjk, majd hozz adjuk a habfixlt, s gy verjk kemny habb.
A mr hideg pisktkat 2-3 rszre vgjuk, kzepket pogcsaszaggatval kiszrjuk s megtltjk a krmmel. Htben hagyjuk dermedni, ameddig a vajas krmet kikeverjk.


A puha vajat habosra keverjk a cukorral s a kakaval, majd ezzel vonjuk be a torta klsejt. Belelltjuk a frissen tart fliba csomagolt barbinkat, a torta kzepbe. jszakra htbe tesszk.

rdemes a fondantot is elkszteni elz nap (amikor a torta alapjt ksztjk), mert j, ha egy jszakt az is tud pihenni.
Fondant ksztse:
Elszr szitljuk t a porcukrot, kezdjnk 500 grammal. A kzepbe mlyedst ksztnk. A zselatint keverjk el a vzzel, s vzgz fltt melegtsk fel. Ha mr j forr, keverjk bele a margarint s a mzet is. Ha minden teljesen felolvadt, az egszet a porcukorban kialaktott mlyedsbe ntjk. Kanl segtsgvel keverjk, ameddig tudjuk, utna a keznkkel gyrjuk. Folyamatosan adjuk hozz a porcukrot, ameddig mr ne ragad a tlhoz s a keznkhz.
Ne trekedjnk arra, hogy egyltaln ne ragadjon, hagyhatjuk j lgyra. Sznezni ilyenkor lehet. Utna zacskba tesszk vagy frissen-tart fliba s betesszk a htbe felhasznlsig.
2. nap
A fondantot, amikor elvettem elg kemnynek talltam ezrt egy kis vajat gyrtam mg bele, gy hogy a kezemet vajaztam be, s gy dolgoztam bele. Szpen nyjthat lett.
Bevonom s dsztem a babt.


|